GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
OASC158 Hijyen ve Sanitasyon Ders 1 2 4.00 2.00

Önlisans


Türkçe


Mutfakta güvenliğin sağlanmasına yönelik olarak bilgi ve becerileri geliştirmek.


Gamze Şanlı AK


1 Gastronomi bilimi, yiyecek ve İçecek üretimi, gıda kimyası ve hijyeni, mutfak sanatları ve yönetimi konularında yeterli bilgiye sahip olmak ve kuramsal bilgileri yerinde kullanabilmek.
2 Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilmek.
3 Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirebilmek ve karar verebilmek.
4 Mutfak Sanatları ve Yönetimi alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alabilmek.
5 Mutfak Sanatları ve Yönetimine ilişkin projeleri başlatabilmek ve bunlara liderlik edebilmek.
6 Mutfak Sanatları ve Yönetimi alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilmek, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilmek ve öğrenmesini yönlendirebilmek.
7 Mutfak Sanatları ve Yönetimi ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilmek; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarabilmek.
8 Mutfak Sanatları ve Yönetimine temel oluşturan gastronomi, tasarım ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanabilmek ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olmak.
9 Bir yabancı dili kullanarak Mutfak Sanatları ve Yönetimi ile ilgili bilgileri izleyebilmek ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek.
10 Mutfak Sanatları ve Yönetimine ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanabilmek.
11 Mutfak Sanatları ve Yönetimine ilişkin etik değerlere sahip olmak.

Birinci Öğretim


Ön koşulu olan ders yoktur.


Yok


Mutfakta güvenliğin sağlanmasına yönelik olarak; sanitasyonun tanımı ve önemi, mikroorganizmaların önemi, bulaşma kaynakları, mikroorganizma üremesine etki eden faktörler, gıda üretiminde personel hijyeni, mutfakta güvenlik, HACCP.


Hafta Teorik [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Gıda Endüstrisinde Sanitasyon ve Güvenlik Sunum ve tartışma
2 Mikroorganizmaların Sanitasyon ile İlişkisi Sunum ve tartışma
3 Mikroorganizmaların bulaşma kaynakları ve gıdalarda üremesine etki eden faktörler Sunum ve tartışma
4 Personel hijyeni ve mutfakta güvenlik kuralları Personel hijyeni uygulamaları Sunum ve tartışma
5 Sanitasyonda HACCP’in yeri Sunum ve tartışma
6 Temizlik ve sanitasyon Sunum ve tartışma
7 Atık Uzaklaştırma ve Zararlı Kontrolü Sunum ve tartışma
8 Ara sınav
9 Depolamada Sanitasyon Sunum ve tartışma
10 Bazı gıdaların üretiminde işleme sanitasyonu Sunum ve tartışma
11 Gıda Sunum Sanitasyonu Sunum ve tartışma
12 Su ve hava hijyeni, Risk yönetimi Sunum ve tartışma
13 Gıda işleme için hijyenik tasarım ve yapı Sunum ve tartışma
14 Yönetim ve sanitasyon Sunum ve tartışma
15 Final sınavı

Gıda Endüstrisinde Hijyen ve Sanitasyon, Dora Yayıncılık, Prof.Dr. Mustafa Tayar



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 20 20
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 38 38
Okuma 1 40 40
Toplam İş Yükü (saat) 100

ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
ÖÇ 7
ÖÇ 8
ÖÇ 9
ÖÇ 10
ÖÇ 11
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek