GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
OASC159 Mutfak Yönetimi ve Tasarımı Ders 1 1 5.00 2.00

Önlisans


Türkçe


Öğrenciler, Profesyonel mutfak yönetimindeki temel ilkeleri öğrenerek, mutfak yönetim ve tasaarım konusunda bilgi sahbi olarak, mutfak kurulumu ve mutfak yönetimi konusunda yönetici becerisi elde edeceklerdir.


Ögr. Gör. Mustafa TEZEL


1 Gastronomi bilimi, mutfak sanatları ve yönetimi konularını öğrenir.
2 İş sağlığı ve güvenliği, gıda hijyeni ve güvenliği konusunu öğrenir
3 Mutfak tasarımı ve tiplerini bilir, kurulum süreçi hakkında bilgi sahibidir.
4 Mutfak matematiğinin temel kavramlarını öğrenir ve uygulayabilir
5 Büyük ve küçük Mutfak ekipmanları öğrenir
6 Yiyecek-İçecek işletmelerinde çözüm odaklı olmayı öğrenir.

İkinci Öğretim



Yok


Ticari mutfak kurulum süreçleri,mutfağın örgütsel yapısı, mutfak yönetimi , tedarik yönetimi ,mutfak tasarımı, mutfak tipleri,mutfak ekipmanları, gıda ve iş sağlığı güvenliği, mutfak matematiği ve mutfak işleyişi


Hafta Teorik [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Derse giriş, Yiyecek içecek hizmetlerin sınıflandırılması.
2 Mutfak hizmetleri temel yönetim fonksiyonları
3 Mutfak yönetimi ; yer seçimi ve konsept mühendisliği
4 Mutfak tasarımı ve mutfak türleri
5 Mutfak tasarımının fiziksel özellikleri
6 Sözlü Büyük mutfak ekipmanları
7 Küçük mutfak ekipmanları
8 Midterm
9 Mutfak organizasyonu şeması
10 Mutfakta hijyen ve sanitasyon
11 Mutfakta iş sağlığı ve güvenliği sistemleri
12 Mutfakta gıda güvenliği yönetimi ve sistemleri
13 Mutfak reçete yazımı ve maliyet yöntemleri
14 Menü fiyatlandırma yöntemleri

Walker J.(1985) “The Restaurant: From Concept to Operation”, Seal P. (2017) Food and Beverage Managementi Haenssler, K.H. (1999). Management in der Hotellerie un Gastronomie, Oldenbourg Verlag, München.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 4 1 4
Derse Katılım 1 2 2
Uygulama/Pratik 15 5 75
Tartışma 2 14 28
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 10 1 10
Toplam İş Yükü (saat) 120

ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek